Grafmonumenten en urnmonumenten
Op alle begraafplaatsen gelden regels. Vaak hebben deze betrekking op de afmeting van een grafmonument, maar in bepaalde gevallen ook op de materiaalsoort en vormgeving. Deze regels zijn bij ons bekend, zodat wij u hierover uitgebreid kunnen informeren. Neem hiervoor contact met ons op. Vaak is het ook zo dat er een vergunning voor het grafmonument dient te worden aangevraagd. Dit verzorgen wij kosteloos voor u. De eventueel geldende vergunningskosten die erbij komen, zijn wel voor uw rekening.
De prijs is afhankelijk van de uitvoering en materialen die gebruikt worden bij een grafmonument of urnmonument. Prijzen beginnen bij grofweg 1200 euro. Een bovengrens bestaat hierbij in principe niet. U kunt het namelijk zo duur maken als u zelf wilt.
Ieder beleeft rouwverwerking op zijn eigen manier. We zijn per slot van rekening allemaal uniek en hebben allemaal unieke eigenschappen. Zo hoort het ook te zijn bij een monument. Toegespitst op de wensen, eisen en voorkeuren van zowel overledene als nabestaande. Een dergelijk afgestemd monument is niet te vinden in een standaard catalogus en derhalve maken wij ook geen standaard monumenten. Elk monument is uniek en wordt samen met u ontworpen en besproken. Uiteraard is het ook mogelijk een door uzelf geschetst of bedacht monument te realiseren. Wij ondersteunen u hierbij door u te helpen kiezen uit de juiste materialen.
Wij restaureren op jaarbasis enorm veel monumenten. Oud wil namelijk niet zeggen dat het afgeschreven of onbruikbaar is. Oude monumenten kunnen worden opgeknapt en zien er na restauratie vaak weer als nieuw uit. Het is op voorhand onmogelijk te zeggen wat de prijs van een restauratie is, omdat dit erg afhangt van de staat van het monument, de gebruikte materialen en de grootte. Informeert u echter gerust naar de mogelijkheden, zodat we een prijs op maat kunnen maken.
Tussen een grafmonument en grafsteen zit in principe geen verschil. Het woord grafmonument heeft een wat luxere uitstraling dan grafsteen, maar verder wordt hetzelfde bedoeld. Onder een grafzerk wordt vaak een platte, liggende grafsteen verstaan.
Enorme rotsblokken van graniet of marmer, vaak meer dan 20 ton per stuk, worden uit de steengroeve gedolven en vervoerd naar speciaal hiervoor ingerichte steen-verwerkende bedrijven. Deze verwerken de blokken tot plaatmateriaal en hieruit worden de verschillende onderdelen van het grafmonument vervaardigd.
De tekst op een grafsteen is één van de meest persoonlijke “onderdelen” van het monument. Vaak bestaat de tekst uit een aanheftekst, middenstuk en personalia. Een aanheftekst is bijvoorbeeld: “Voor altijd in ons hart” of “In liefde gedenken wij”. Een middenstuk bestaat vaak uit de benoeming van familierelaties, zoals: “Mijn lieve man, onze geweldige vader en trotse opa”. De personalia bestaan vaak uit de naam of roepnaam van de overledene, geboorte en overlijdensdatum en geboorte- en overlijdensplaats. Uiteraard is geen van de onderdelen verplicht en kan hier op alle mogelijke manieren van afgeweken worden. Ook Bijbelteksten, gedichten en liedteksten behoren tot de mogelijkheden.
Het is niet noodzakelijk om een afspraak te maken, maar dit kan wel prettig zijn voor u als klant. Als wij weten dat u komt, dan plannen wij namelijk ruim de tijd voor u in en bent u ervan verzekerd dat er iemand aanwezig is die u te woord kan staan. Bij meerdere onverwachte bezoeken tegelijkertijd kan het zijn dat u moet wachten.
Vroeger werden er voor grafmonumenten vaak andere materialen gebruikt dan nu. Dit had vooral te maken met de beschikbaarheid ervan. De materialen die jaren geleden veel gebruikt werden, zijn vaak gevoeliger dan nu en deze verweren hierdoor in ons klimaat. Veel mensen denken echter onterecht dat hier niets meer aan gedaan kan worden. Kalksteensoorten, zoals Belgisch hardsteen of Bianco Carrara marmer, zien er na behandeling vaak weer als nieuw uit. Informeert u gerust naar de mogelijkheden.
Alle door u gewenste materialen zijn in principe mogelijk. Wij adviseren u echter wel om gebruik te maken van degelijke en duurzame materialen. Voorbeelden hiervan zijn roestvrij staal, cortenstaal, brons, glas, aluminium en natuurlijk natuursteen. In een persoonlijk gesprek vertellen wij u hier uitgebreid meer over.
Wij importeren al sinds de jaren '80 ons materiaal uit dezelfde fabriek in India. Deze fabriek bezoeken we zelf regelmatig. We sturen hierbij niet alleen aan op perfecte afwerking en kwaliteit. Ook arbeidsomstandigheden worden hierbij nauwlettend in de gaten gehouden. Kinderarbeid komt in onze productielijn niet voor, hoewel wij niet garant kunnen staan voor andere partijen die uit India importeren.
De wijze en mate van onderhoud kan per steensoort of materiaalsoort verschillen. In de meeste gevallen adviseren wij echter om niet te veel middelen te gebruiken, maar om zoveel mogelijk met water te werken. Wij adviseren u graag voor een specifiek en passend advies voor uw situatie.
Indien u gekozen heeft voor inwendige belettering, wordt deze in de meeste gevallen voorzien van een verfkleur naar uw keuze. Verf kent echter een beperkte houdbaarheid. Gemiddeld genomen blijft de verf in belettering tussen de 5 en 15 jaar zitten. Dit is wel afhankelijk van de situering op de begraafplaats, de weersinvloeden en of u zelf schoonmaakwerkzaamheden aan het monument uitvoert. Wij kunnen het opnieuw inlakken van de belettering uiteraard voor u verzorgen. Indien u dit zelf wenst te doen, kunnen wij u goede tips geven om deze klus zelf te klaren. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.
Strikt genomen is er geen regel die bepaalt hoe lang u moet wachten voordat een grafmonument geplaatst kan worden. Er spelen wel een aantal factoren mee die bepalen op welke termijn dit gebeurd. Ten eerste bent u zelf degene die bepaalt wanneer u er aan toe bent om uw keuze voor een grafmonument te bepalen. Het uitzoeken van een gedenkteken is emotioneel. Begint u hier dus ook pas aan wanneer u hier zelf aan toe bent en laat u niet opjagen door de mening van anderen. Hiernaast is het verstandig om minimaal 3 maanden te wachten alvorens een monument te plaatsen. Dit heeft met name te maken met een verhoogde kans op verzakking binnen deze termijn. Daarnaast moet u rekening houden met de levertijd van een grafmonument. Veelal wordt gebruik gemaakt van materialen die een levertijd kennen van ca. 12 weken. Wees hierop voorbereid.
Uiteraard proberen wij bij de plaatsing van monumenten alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te treffen, die het verzakken tot een minimum beperken. Zo wordt er gewerkt met kunststof fundatiepalen en betonnen dwarsbalken. Helemaal uitsluiten van verzakking is echter onmogelijk. Ondanks zorgvuldige plaatsing kan verzakking altijd voorkomen, door bijvoorbeeld het vergaan van de kist, hevige regenval, ongedierte of het graven van een nieuw graf naast het graf van uw dierbare. Bij de aanschaf van een nieuw grafmonument krijgt u bij ons echter de beste service. Dat betekent ook dat wij verzakte grafmonumenten binnen 5 jaar na plaatsing kosteloos weer rechtzetten. Is het grafmonument verzakt binnen deze periode verzakt? Belt of mailt u ons gerust. Ook daarna kunt u uiteraard bij ons terecht, maar is het wel denkbaar dat wij hiervoor kosten in rekening brengen.